Asiat jotka Japanissa ovat kohdillaan (3/10) – onsen

Japanissa on tuliperäisen maaperänsä ansiosta tuhansia kuumia lähteitä joiden yhteyteen on rakennettu kylpylä – onsen.

Perinteisesti onsenit ovat nimenomaan luonnollisten kuumavesilähteiden yhteydessä. Tällöin vedessä on usein myös runsaasti rikkiä ja myös sen mukainen haju. Nykyään on erityisesti kapungeissa paikkoja, joissa onsenin yhteydessä ei ole luonnollista lähdettä, vaan vesi on lämmitettyä.

Veden tavoitelämpötila on yleensä 40 asteen molemmin puolin. Haaleat altaat noin 37 asteen paikkeilla ja kuumimmat, mitä olen nähnyt noin 45 asteen paikkeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että myös monien luonnonlähteiden vesiä joudutaan toisinaan lämmittämään tai viilentämään, jotta saavutetaan sopiva lämpötila.

Onsenissa kylvetään alasti. Ainoastaan pieni hikipyyhe on sallittu, mutta sitä ei saa kastella itse altaassa. Tästä syystä myös kuvaaminen onsenissa on luonnollisesti kiellettyä. Joskus kun paikalla ei ole ketään muuta, niin kuvan pikainen nappaaminen on kuitenkin mahdollista. Tämä on yleensä mahdollista vain maaseudun pienemmissä maaseudun onseneissa, missä on vähemmän väkeä. Yllä kuva eräästä tällaisesta maaseutu onsenista. Onsenin käytössääntöihin kuuluu myös se, ettei altaassa saa polskia eikä puhua kovaan ääneen.

Useimmista onseneista löytyy myös sauna. Monissa paikoissa on oikein erikseen mainittu, että sauna on suomalainen keksintö. Japanilaisessa saunassa on yleensä mukavan lämmintä – monesti 80-90 astetta, mutta veden heittäminen kiukaalle on kiellettyä, näin myös paikoissa joissa on harvian sähkökiuas.

Näin ollen onsen on kokonaisuudessaan oikein mahtava paikka. Jos joskus vierailet Japanissa, niin ota vierailulistallesi ehdottomasti onsen. Onseneita löytyy Japanissa käytännössä joka kaupungista.

Erään onsenin pukukoppi
Erään onsenin pesutilat
Kotimme läheisen onsenin ulkopuolella sijaitseva jalkakylpylä
Naganon läänissä on paikka, jossa apinat kylpevät luonnonhelmassa olevissa kuumavesialtaissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *