Työtä vai vapaa-aikaa?


Moikka!

Aika kuluu nopeasti, kun tuntuu, että jokainen päivä on vähän erilainen toistaan ja sitä sun tätä tekemistä riittää jokaiselle päivälle. Joskus tapahtuu myös odottamattomia, kuten maanantaiaamuna, kun vein Onnin leikkikouluun, niin portilla oli opettajat vastassa käännyttämässä lapsia takaisin kotiin, koska leikkikoulu oli päätetty juuri sulkea monen influenssatapauksen vuoksi. Seuraavan kerran leikkikouluun sai mennä perjantaina, jolloin olikin isompien, tulevien ekaluokkalaisten, päätösjuhla.Leikkikoulun kautta olen tutustunut vähän paremmin muutamiin äiteihin, joiden kanssa mm. muutama viikko sitten kävelin reilut 20 kilometriä. Siinä kävellessä ehtii jutella monenlaista ja jakaa elämän syvempiäkin asioita. Aina ei työtä voi ja tarvitse tehdä vain kirkon seinien sisällä, vaan itse asiassa aika usein se tapahtuu jossain ihan muualla ja joskus varsin suunnittelemattomasti. Eikä työtä ja vapaata ole niin helppo erotella. Kuntosali on nimittäin osoittautunut  myös mielenkiintoiseksi paikaksi kohdata ihmisiä. Vaikka en itse ole siellä aktiivisesti ottanut toisiin kontaktia, on minulle tultu juttelemaan ja sitä kautta on selvinnyt, että olen lähetystyöntekijä ja juttukavereilla on ollut kontaktia meidänkin seurakuntaan jne. Lähetystyö on täynnä yllätyksiä.

Toinen puoli on tietysti juurikin se, että työtä ja vapaa-aikaa ei ole aina helppo erotella. Erottelun vaikeus ei ehkä niinkään liity ensisijaisesti työajan ja vapaa-ajan erotteluun. Teemmehän ensinnäkin työajatonta työtä, joten varsinaista työaikaa ei ole edes määritelty muutoin kuin kahden vapaapäivän osalta. Enemmänkin on joskus omassa mielessä vaikea hahmottaa, onko jokin tapaaminen työtä vai vapaata. Lähetystyö nimittäin perustuu monilta osin ihmissuhteiden rakentamiseen ja vaikka en koekaan, että olisin rakentanut ihmissuhteita ainoastaan saattaakseni joitain ihmisiä kristityiksi, on tämä näköala silti vääjäämättömästi yleensä aina mielessä – olemmehan täällä, jotta yhä uudet ihmiset saisivat kuulla Jeesuksen rakkaudesta. Näin lähetystyöntekijä joutuu usein pohtimaan omia vaikuttimiaan.

Lähetystyö on erittäin monipuolista ja monin tavoin haastavaa työtä. Toivottavasti jaksat olla rukouksin mukana työssämme!