Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2017

Ajatuksia Martin Scorsesen elokuvasta Silence 「沈黙」


Kävimme tänään Marin ja parin japanilaisen ystävämme kanssa katsomassa Martin Scorsesen elokuvan Silence. Elokuva perustuu Shūsaku Endōn samannimiseen romaaniin (1966); jonka kerronnalle se myös on varsin uskollinen.Varoitus: Teksti sisältää juonipaljastuksia!

Lue loppuun

Helvetin lähteillä Beppussa

Vaikka arki on jatkunut tasaisena jo kolmatta viikkoa on vielä syytä palata joulun ja uuden vuoden välipäivien matkaamme yhden kirjoituksen ajaksi. Matkamme viimeinen etappi kohdistui nimittäin Beppu-nimisen kaupungin kuumien lähteiden ihailuun. Hieman tietolähteistä riippuen lähteitä kaupungissa on jotain kahden ja kolmen tuhannen väliltä – vain Yellowstonen kansallispuistossa on enemmän kuumia lähteitä kuin Beppussa.

Kaupungin näkymä muistuttikin jossain mielessä vanhaa tehdaskaupunkia, kun savua (höyryjä) näkyi joka puolella kaupunkikuvaa. Jopa sadeviemäreistä nousi kuumaa höyryä monin paikoin.

Lue loppuun

Sodan jälkiä katsomassa

Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, Nagasakin matkamme ensisijainen tarkoitus oli tutustua kaupungin kristilliseen historiaan. Nagasakin kaupungin historian merkittävin yksittäinen tapahtuma lienee kuitenkin 9.8.1945 klo 11:02 tapahtunut atomipommin pudotus kaupunkiin. Siksi tuntui melkein velvollisuudelta vierailla myös atomipommista kertovassa museossa ja rauhan puistossa. Onneksi myös näin teimme, sillä vierailu oli puhutteleva.

Ensiksi saavuimme atomipommituksen uhrien muistoksi rakennetulle Nagasakin kansalliselle rauhanmuistomerkille ja sen yhteydessä olevalle rauhan aukiolle.

Lue loppuun

Nagasakin kristillistä historiaa

Moni tuntee Nagasakin kaupungin nimeltä lähinnä sen takia, että se on toinen niistä kaupungeista, joihin on historian kuluessa pudotettu atomipommi. Meidän kiinnostuksemme Nagasakiin ei noussut kuitenkaan ensisijaisesti tästä syystä, vaan sen tähden, että Nagasakin kaupungin historia liittyy monella merkittävällä tavalla kristinuskon historiaan Japanissa.

Kuten Wikipediakin osaa kertoa, Nagasakin kaupunki sijaitsee eteläisessä Japanissa Kyushun saarella Urakami-joen suulla. Kaupunki on rakennettu lahtea ympäröiville rinteille amfiteatterin muotoon, tasaista maata on vain siellä missä sitä on vallattu vesialueita täyttämällä joko Nagasakinlahdessa tai Urakamijoesta. Nagasakissa liikkuessamme tämä kävi todella hyvin ilmi, eikä kaupunki ole kaikkein parhaita paikkoja liikkua omalla autolla – parkkipaikat olivat kiven takana. Päällisin puolin kaupunki näyttää kutakuinkin tyypilliseltä satamakaupungilta Japanissa; paitsi, että siellä kulkee raitiovaunu, mikä ei ole yleistä Japanissa.

Lähetyssaarnaajien saapuminen

Todisteiden valossa näyttää siltä, että espanjalainen jesuiitta Francisco Xavier oli ensimmäinen lähetyssaarnaaja joka saapui Japaniin. Japaniin tullessaan vuonna 1549 hän saapui Kagoshimaan, joka sijaitsee Nagasakista muutaman sata kilometriä etelään/kaakkoon. Katso kuva alla. Sieltä hän siirtyi vajaan vuoden kuluttua Hiradoon (Nagasakin alueelle) jonne oli kuullut portugalilaisen laivan saapuneen ja jossa hän sai lämpimän vastaanoton. Työ lähtikin uudessa kohteessa erittäin hyvin käyntiin ja on sanottu, että useampi ihminen kääntyi Hiradossa ensimmäisen 20 päivän aikana kristityiksi kuin koko vuoden aikana Kagoshimassa.

Lue loppuun