Arkistot kuukauden mukaan: joulukuu 2015

Ympyrä sulkeutuu


Siunattua alkavaa vuotta jo näin vuoden viimeisenä päivänä!

Minulle näyttää muodostuvan tavaksi seistä joulun aikoihin lääninsairaalan teho-osaston ulko-ovella. Tällä kertaa onneksi sentään hieman paremmissa merkeissä; olin nimittäin hakemassa Onnia kotiin ranneleikkauksen jäljiltä. Ennen tämän kertaisia kuulumisia palaan kuitenkin hetkeksi vuoden takaisiin tunnelmiin.

Vuosi sitten kun olimme saaneet seurakunnan joulujumalanpalvelukset ja -juhlat juhlittua istuimme Marin kanssa pöydän ääressä ja pohdimme pitäisikö lähteä lenkille vapaapäivän kunniaksi. Joulun työt olivat kuitenkin vaatineet sen verran veroaan, että totesimme vain lepäävämme. Pian tämän jälkeen puhelimeni soi. Eräs seurakuntalaisemme oli saanut sydänkohtauksen: niin lähdimme ajamaan kohti keskustassa sijaitsevaa lääninsairaalaa. Siellä koimme Marin kanssa oman elämäni tähän asti pysäyttävimmän kohtaamisen kuoleman kanssa.

Näiden tapahtumien seurauksena seisoin arviolta kahden tunnin kuluttua sairaalaan lähdöstämme teho-osaston ulko-ovella tiedustelemassa puhelimen välityksellä eräältä tämän saaren pastorilta mikä hautausfirma on hoitanut heidän seurakuntansa hautajaisia. Japanissa hautajaisprosessi on äärimmäisen intensiivinen ja kaikki on jo yleensä ohitse parin päivän kuluttua kuolemasta. Niin mekin siirryimme ruumis mukanamme suoraan sairaalasta kirkolle ruumiinvalvojaisiin. Tästä onkin hyvä siirtyä takaisin kuluneen joulun tapahtumiin.
Lue loppuun

Ensimmäisenä adventtina

Japanissa syksy on ehkä kaikkein miellyttävin ajanjakso ilmojen puolesta. Lämpötilat pyörivät aina marraskuun loppupuolelle saakka lähellä 20 astetta, ilma on usein aurinkoinen eikä kosteutta ole kovin paljoa. Syksyn jälkeen saapuu kuitenkin aina talvi kylmyyden kera – tähän sisätilojen kylmyyteen riittää edelleen totuttelua. Yksi japanilainen tapa karkottaa kylmyyttä on joka iltainen kuuma kylpy – tätä tapaa useimmat japanilaiset noudattavat sukupolvesta riippumatta. Itsekin olen huomannut, että illalla otettu kuuma kylpy lämmittää jäseniä yllättävän paljon vielä aamun kylmyyden keskellä. Ilmojen kylmettyä viime viikolla tosissaan olenkin yrittänyt harjoittaa tätä perijapanilaista tapaa entistä ahkerammin.

Syksy on tänä vuonna sisältänyt monenlaista menoa; huolia ja iloja. Itse olen sairastanut tänä syksynä enemmän kuin keskimäärin. Sairastelun myötä levon ja työn suhteeseen on tullut kiinnitettyä entistä enemmän huomiota. Terveyden arvon tajuaa harmittavan usein vasta silloin kun sitä ei ole. Nyt näyttää onneksi kuitenkin jo paremmalta. Mari sen sijaan on saanut olla varsin terveenä ja pystynyt treenaamaan helmikuun puolimaratoniaan varten tehokkaasti.

IMG_1854

Kuva eiliseltä lenkiltä jolla olin pyörän kanssa kirittäjänä

Lue loppuun